Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2007 14:10 - отдаването и свободния избор
Автор: mery67 Категория: Други   
Прочетен: 1762 Коментари: 11 Гласове:
0



През 1513 г пр.н.е Бог избавил Израелтяните от египеткско робство.Скоро след това , той ги отделил като свой специален народ , като ги въвел в договорни отношения със себе си.Било им казано:

3 И като се възкачи Моисей при Бога, Господ го повика от планината и рече: Така да кажеш на Якововия дом и да известиш на потомците на Израиля:

4 Вие видяхте що сторих на египтяните, а как носих вас на орлови крила и доведох ви при Себе Си.

5 Сега, прочее, ако наистина ще слушате гласа Ми и ще пазите завета Ми, то повече от всичките племена вие ще бъдете Мое собствено притежание, защото Мой е целият свят;

6 и вие още Ми бъдете царство свещеници и свет народ. Тия са думите, които трябва да кажеш на израилтяните.

 

От горните стихове разбираме , че имало условиеза това те да бъдат отдаден народ на Бога.Само ако изпълнавали неговите заповеди и изпълнявали договора на закона , те щели да бъдат „негово притежание”.За съжаление израелтяните не изпълнили тези изисквания.Те отхвърлили Исус Христос като обещания Месия, изпратен от Бога и тогава изгубили и превилегията да бъдат фозическия народ на Йехова Бог.

Вместо това Исус предсказал:

42 Исус им каза: Не сте ли никога прочели в писанията тая дума: - "Камъкът, който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла; От Господа е това. И чудно е в нашите очи"?

43 Затова ви казвам, че Божието царство ще се отнеме от вас, и ще се даде на народ, който принася плодовете му.

 

Народа който принася плодовете му се оказал християнския сбор.По време на своята служба на земята Исус Христос събирал неговите първи членове.В деня на Петдесетница сам Бог основал първия християнски сбор от 120 членове, като излял Святия си Дух над тях и така поставил началото на новия народ от „духовни  израелтяни”,

9 Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина:

10 вие, които някога си не бяхте народ, а сега сте Божий народ, не бяхте придобили милост, а сега сте придобили.

 

 

Макар , че членовете на новия народ , били люде ,които Бог придобил , те не трябвало да са поробени.Те трябвало да притежават по голяма свобода от тази която имали физическия народ на Израил.

31 Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в Моето учение, наистина сте Мои ученици;

32 и ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.

 

Докато хората от народа на Израил ставали отдадени на Бога по рождение ,членовете на Божия Израил ставали такива по своя воля.

31 Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет;

32 Не такъв завет, какъвто направих с бащите им, В деня, когато ги хванах за ръка, За да ги изведа из Египетската земя; Защото те престъпиха Моя завет, Поради което Аз се отвърнах от тях, казва Господ.

33 Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде;

34 И няма вече да учат Всеки ближния си и всеки брата си, И да казват: Познайте Господа; Защото те всички ще Ме познават, От най-малкия до най-големия между тях, казва Господ; Защото ще простя беззаконието им, И греха им няма да помня вече.

 

Бог създал хората , така че да ценят свободата.Той ни е дал способноста да ценим свободната воля.Адам и Ева също проявили правото си на избор.Но те неразумно и нелюбещо направили избор , който довел до катастрофа,както за тях самите така и за потомството им.Това показва , че Бог не принуждава неговите създания да му служат насила.

6 А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно ще и да пожъне; а който сее щедро, щедро ще и да пожъне.

7 Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.

 

Единственото отдаване , което Бог обича е това направено от сърце, основано на свободния избор.

Ето защо това което правят някой църкви като кръщават още малки бебета и деца показва само принуда ,сякаш е възможно да ги принудиш да се отдадат на Бога без да осъзнават какво значи това.Да си християнин , т.е последовател на Христос , изисква достатъчно познание, което да подбуди вяра и решение за отдаденост и следване на християнските цености .Никой човек не е абсолютно свободен.Всеки е ограничен от физическите закони, като например закона за гравитацията , който не може да бъде пренебрегнат безнаказано.И в духовно отношение никой не е абсолютно свободен.Апостол Павел разсъждавал така:

 

16 Не знаете ли, че комуто предавате себе си като послушни слуги, слуги сте на оня, комуто се покорявате, било на греха, който докарва смърт, или на послушанието, което докарва правда?

Мисълта да е роб не се харесва на повечето хора.Но в днешния свят е факт , че повечето хора се оставят да бъдат манипулирани и повлияни по  толкова много незабелижими начини , че в края на краищата те несъзнателно вършат, онова което другите искат.Например рекламната индустрия , света на шоубизнеса се стремят да натикат хората в калъп , като установят стандарти, които те да следват.Политически и религиозни организации печелят привърженици за своите цели, но често не с убедителни доводи а по скоро разчитайки на чувството на солидарност и лоялност.Затова е нужно да се запитаме от време на време:”На кого съм роб аз?”Кой оказва най- голямо влияние върху моите решения и начина ми на живот?На кого се подчинявам , на Бога или на хората?Един християнит не гледа на покорството си към Бог и неговото Слово като на заробване.Ние знаем че думите от Исая не са лъжа.

16 Приближете се при Мене, чуйте това; От начало не съм говорил скришно; Откак стана това, Аз бях там; И сега ме прати Господ Иеова и Духът Му.

17 Така казва Господ Изкупителят ти, Светият Израилев: Аз съм Господ твоят Бог, Който те учи за ползата ти, Който те води в пътя, по който трябва да ходиш.

18 Дано би послушал ти заповедите Ми! Тогава мирът ти щеше да бъде като река, И правдата ти като морските вълни;

 

А ето и думите на нашия велик учител Исус Христос записани от Марко негов апостол.

29 Исус каза: Истина ви казвам: Няма човек, който да е оставил къща, или братя, или сестри, или майка, или баща, или чада, или ниви, заради Мене и заради благовестието,

30 и да не получи стократно сега, в настоящето време, къщи и братя, и сестри, и майки, и чада, и ниви, заедно с гонения, а в идещия свят вечен живот.

 

 

Всеки истински християнин би трябвало да цени тази свобода на вярата и да я упражнява служейки от все сърце на нашия Създател, като споделя благата вест с другите хора!



Тагове:   Отдаването,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Свободата на вярата!
10.03.2007 14:55
А някои /не българи/ не прекалиха ли с тази свобода на вярата си?!
Защо все нас Българите ни набеждават за лошотиите по света, нямам впредвид само нашите медицински сестри, както и атентатът срещу папата...имам впредвид ред още обвинения!
На кого пречат Българите?
На кого пречи нашата религия и вяра?
На кого пречим ние?
Явно нашата природа не пречи , а даже ....блазни чужденците.
SORRY
цитирай
2. анонимен - rhRXeEsMh
29.05.2011 21:31
Posts like this brighten up my day. Thnaks for taking the time.
цитирай
3. анонимен - vSZboXREOzLHo
30.05.2011 10:47
That's really thkiinng out of the box. Thanks!
цитирай
4. анонимен - kBDDDxQLopttsrYHj
30.05.2011 16:03
ybc0IX <a href="http://bqrbcoucadsf.com/">bqrbcoucadsf</a>
цитирай
5. анонимен - NdRqbDZWFKhaUtDQE
30.05.2011 16:14
4x7Pl1 <a href="http://zlqjjepblvov.com/">zlqjjepblvov</a>
цитирай
6. анонимен - twjmhjFzVHwVUePKpI
30.05.2011 20:39
JSb9Po , [url=http://dchgysanmjik.com/]dchgysanmjik[/url], [link=http://rhcykanmhhqp.com/]rhcykanmhhqp[/link], http://rqsiyhesgedq.com/
цитирай
7. анонимен - uqAOopabooybSp
01.06.2011 16:59
zYl0Zm , [url=http://xojzkqycmmrr.com/]xojzkqycmmrr[/url], [link=http://pmudzhpzscih.com/]pmudzhpzscih[/link], http://khmximzvxuwh.com/
цитирай
8. анонимен - LpElJJiiNrQTSv
02.06.2011 15:00
cCYjTB <a href="http://oyucbcfswery.com/">oyucbcfswery</a>
цитирай
9. анонимен - xLfqYmHooY
02.06.2011 15:20
AdWALL <a href="http://zmjybhyioodq.com/">zmjybhyioodq</a>
цитирай
10. анонимен - tapLefbc
04.06.2011 13:47
HbOIj0 , [url=http://xccbfduoygds.com/]xccbfduoygds[/url], [link=http://dykwxtgtzdmx.com/]dykwxtgtzdmx[/link], http://mwcobptzslxs.com/
цитирай
11. анонимен - arYRwXskFtyrfazfP
04.06.2011 14:39
Vd01Kf , [url=http://ezuhyclwzwrf.com/]ezuhyclwzwrf[/url], [link=http://tapsqwqfgcvn.com/]tapsqwqfgcvn[/link], http://oajqnxztttzp.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mery67
Категория: Други
Прочетен: 164985
Постинги: 36
Коментари: 450
Гласове: 1830
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930