Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2007 00:38 - почиваме ли си истински
Автор: mery67 Категория: Други   
Прочетен: 1640 Коментари: 7 Гласове:
0



Всеки  един човек има нужда от почивка.Това е времето в което даваме възможност на тялото и ума си да спрат да правят усилиа и да има дадем право да възвърнат нужната кондиция която се изисква да изпълняват пълноценно функциите си.В нашето забързано ежедневие малко си даваме сметка за това , колко е важно да правим пълноценна почивка.От къде обаче можем да разберем колко е важна почивката за нас?
Във Второзаконие , една от книгите на Библията чета за една т заповедине на Бог , която дава на Моисей .


Най- ясно идеята за почивката е застъпена в четвъртата заповед, която гласи: "Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоя Бог ти заповяда. Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела; а седмия ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти , ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти. И помни, че ти беше роб в Египетската земя, и че Господ твоя Бог те изведе от там със силна ръка и издигната мишца; за това Господ твоя Бог ти заповяда да пазиш съботния ден"/Втор. 5:12-15/.

Има множество причини, поради които съботата е постановена от самия Бог като изключително важна. Нейното значение като закон се омаловажава днес и някои смятат, че подобна заповед, би била излишна, дори се смята, че подобен род думи, не биха подхождали да бъдат сложени при такива като: Не кради!; Не убивай!...и т.н. Лесно е да разсъждаваме по подобен начин и да бъдем критични днес, когато кодекса на труда в целия свят е приел официално правото на трудещия се за почивка. За онзи период от историята ок. 1500 г. пр. Хр., подобно постановление е имало революционен характер. Защо? Защото "в повечето древни цивилизации, почивката е била привилегия само на висшите прослойки, докато низшите нямали това право" Тази заповед разчупвала статуквото, давала право на всички- и социално привилегированите и на социално слабите да почиват, да отдъхнат. Това е практично изразен хуманизъм, не показващ пристрастие към никого. Британския министър председател Херолд Макмилън, казва: "Съботата е първото и най- велико постановление за правата на трудещите се в историята на човечеството." Почивката има няколко цели:

1.Показва се, че Бог е Бог царуващ над цялото творение. 2.Целта е, да се направи възпоменание на дните на сътворението, когато Бог създаде земята за шест дни /Бит. 2:2/ и как на седмия ден Той си почина. image3.Съботата е свързана с историята на изкуплението на Божия народ /ст. 15/. Апел към милост за робите подложени на експлоатация, както Божия народ в Египет. Почивката в Изхода, дадена от Бога е милост. Подобно състрадание към робите е богоугодно. 4.Социално- етическа цел. Предпазване от възможна нечовешка експлоатация на робите и близките, както и животните. Съботата е средство за олекотяване на живота. 5."Имало е възможност, труда да се превърне в идол, който да отнеме фокуса от Бога. Съботата фокусира вниманието към Него."

В какво се е изразява почивката? "Денят се е освещава чрез свята отмора през целия ден, като се въздържаме от греховни дела и светски дейности, като се наслаждаваме на времето си и го прекарваме в общо и лично поклонение пред Бога
Днес хилядолетия по - късно виждаме , че труда отново се е превърнал в идол.Хората споделят , че нямат време за духовни занимания.Гледат на това като на излишно хабене на време .Предпочитат да гледат телевизия , в което няма нищо лошо но това не е винаги отмарящо.Времето за размисъл е нещо съвсем друго.Времето прекарано в разговори на духовни теми , разходките със семейството и това да говорим за чудесните дела на създателя imageimageimageни,прочитането на случки от Библията и размисъла върху отделни теми е нещо , което би ни възвърнало онзи душевен мир и радоста от общуването ще бъде голяма.Защо ще попита някой да четем точно Библията.Ами защото тя е едно от средствата да сме по- близо до Бога.Другото средство е личната молитва чрез която общуваме с него.През време на почивката , тя също е добро средство за отмора.Така както , когато сме с приятел ние общуваме и споделяме , така и чрез молитвата имаме възможноста на личен разговор с великия Създател -Бог-Отец!
Знам , че тези мои мисли , ще се сторят странни на мнага хора.Това не ме притеснява.
Имам натоварено ежедневие и като жена и майка и домакиня и съпруга.Давам си сметка , колко ми е ценно времето.Разбрала съм обаче , че мъдрото божие слово , никога не ме е подвеждало и когато съм прилагала ценните съвети от него съм имала голяма полза в живота си.Почивката по начина по , който Бог ни я препоръчва е наистина приятна и от духовното ни здраве до голяма степен зависи и нашето физическо такова.Стреса е бич на нашето общество.Хубаво е да се замислим как да си почиваме така че да му устоим.
imageimage




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. comfy - Чудесен постинг,
20.03.2007 09:50
но практиката показва, че повечето хора не знаят да почиват...
Поздрави, Мери! :)*
цитирай
2. mery67 - Да и затова реших да споделя това мое ...
20.03.2007 14:17
Да и затова реших да споделя това мое виждане с цел да провокирам някой хора да се замислят над това и да направят нещо добро за себе си в тзи насока.Приятно ми е , че ме посети comfy!
цитирай
3. slavei - Почивката е важна, Мери!
20.03.2007 18:20
Ако не ни беше толкова важна и необходима Бог нямаше да работи 6 дни и на седмият да си почине! Добре знаем, че Бог не се нуждае от почивка! Той просто показа на нас какво ни е необходимо и как да пазим организма си!
Поздрави за поста, Мери!:)
цитирай
4. mery67 - az1961
21.03.2007 22:58
Благодаря , радвам се да е бил полезен постинга ми и за теб!А ти как си почиваш????Усмивки!
цитирай
5. mery67 - славейче
21.03.2007 23:20
Правилно си ме разбрала Славей и дано да използуваме пълноцено почивката си като отделяме време за духовноста си!
цитирай
6. fiona - Опитвам се :)
23.03.2007 21:53
Не ми се получава особено. Миналата неделя ми беше първия неработен ден от Нова година насам. В първите часове на почивката превъртах разни задачи в ума си и се колебаех дали пък да не отида до офиса. И в този момент звънна телефонът и денят ми тръгна страхотно. С приятели ходихме до Правешкия манастир, после до Етрополския, оттам през прохода до Копривщица. Беше страхотно. В края на деня, въпреки умората се чувствах невероятно! Заредена с енергия. Искаше ми се да разкажа на всички за красивите зелени поляни, за цъфналите дръвчета, за красивия подбалкански път с водопади. :)))Страхотна работа е свършил Господ!
цитирай
7. mery67 - Фиона, радвам се за това че си пре...
24.03.2007 00:14
Фиона , радвам се за това че си преживяла тези хубави моменти и природата те е заредила .Наистина това е един добър начин да се докоснем до творенията на Създателя и да си почнем.Поздрав !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mery67
Категория: Други
Прочетен: 164553
Постинги: 36
Коментари: 450
Гласове: 1830
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031